ma t/m za 10:00 - 23:00 horeca 23:30

|

zo 10:00 - 22:00 horeca 22:30

0528 - 82 03 33


Producten zoeken

7 Redenen waarom een saunabezoek gezond is

Om gezond en fit te blijven moet je tijd en energie in je lichaam investeren. De sauna is een uitstekend middel om je lichaam die aandacht te geven die het verdient. Iedere dag bezoeken duizenden mensen de Finse sauna. 

Lichamelijke en psychische ontspanning behoren, naast lichaamsverzorging, harding van het lichaam en gezelligheid, tot de belangrijkste motieven voor een regelmatig saunabezoek.

1. Verversen van de vochtreservers
Over het algemeen verliest een goed geoefend saunabader zo'n halve tot anderhalve liter vocht per saunabezoek. Met het transpiratievocht wordt er echter niet alleen maar vocht (water) aan ons lichaam onttrokken, maar bijvoorbeeld ook melkzuren die na een grote lichamelijke inspanning in de weefsels zijn achtergebleven. Het lichaam wordt als het ware 'schoongespoeld'. Deze regelmatige opruiming van stofwisselingsresten en van stoffen die na ziekteprocessen zijn blijven hangen, is één van de belangrijkste 'diepte-effecten' van het saunabaden.

2. De sauna is de grootste vriend van je huid
Zonder overdrijven mogen we stellen dat de sauna de grootste vriend is van je huid. In de sauna wordt je huid beter dan waar ook gereinigd omdat bij zo een hoge temperatuur je bloedvaten en je poriën zich maximaal verwijden. Bij het afkoelen gebeurt het tegenovergestelde: ze trekken zich zo dicht mogelijk samen. De doorbloeding zorgt ervoor dat je huid van binnenuit gereinigd wordt. Bij het transpireren door de hitte worden de verhoornde huidcellen week en onder de douche was je deze oude huidschilfers eenvoudig af.

3. Preventie griep en verkoudheid
Nederland heeft de laatste tijd regelmatig te maken met een griepepidemie. De sauna kan op twee manieren een positieve bijdrage leveren om griepverschijnselen te voorkomen en het herstelproces te bespoedigen. Wie regelmatig naar de sauna gaat, heeft van verkoudheid nauwelijks meer last. Zelfs bij griepepidemieën komen trouwe saunabezoekers er altijd goed af. De wisseling van hoge en lage temperaturen bouwt in het lichaam een natuurlijke weerstand op tegen die vervelende verkoudheden. De Finse universiteit van Rurku heeft onderzocht, dat een regelmatig bezoek aan de sauna, de kans op verkoudheid met 30% kan verminderen!

4. Reduceren van stress 
Om stress en vermoeidheid te verdrijven, gaat er niets boven een bezoek aan de sauna. Je komt tot rust en voelt je daarna als herboren. In feite krijgt je lichaam een training: je ververst vochtreserves, je bouwt weerstand op en geeft je psyche een flinke dosis rust en ontspanning. Een saunabezoek heeft een stimulerende werking op de aanmaak van endorfine; het natuurlijk ‘feelgood’ stofje. Door de warmte/koud boosten schakelt je modus automatisch over van denken naar voelen. Niet verrassend dus dat saunabezoekers het reduceren van stress aanhalen als één van de voornaamste redenen voor een bezoek aan de sauna.

5. Verbetering ademhalingswaarden 
In tegenstelling tot wat mensen die de sauna niet kennen menen, haalt men door gebruik van de sauna juist dieper (en dus beter) adem. Bij onderzoek door longartsen kon herhaaldelijk een verbetering van ademhalingswaarden worden vastgesteld. Dit leidt ertoe dat ook astmatisch aangelegde mensen baat hebben bij de sauna. 

6. Verbetering van de bloeddruk
Door de hoge temperatuur in de saunacabine, worden de bloedvaten wijder, met name de bloedvaatjes in de huid. Het bloed heeft dus niet alleen minder weerstand in de bloedvaten maar ook een veel groter stroomgebied. Het gevolg hiervan is dat de bloeddruk daalt. Hoe hoger die bloeddruk is, hoe meer hij zal dalen.
Bij het afkoelen gebeurt het tegenovergestelde. De bloedvaatjes worden weer nauwer of sluiten zich. Het bloed heeft weer een kleiner stroomgebied en een grotere weerstand. Met als gevolg dat de bloeddruk stijgt. Bij mensen met lage bloeddruk gebeurt dit meer dan bij mensen met een normale bloeddruk. Sauna heeft dus een regulerende invloed op je bloeddruk.

7. Beter slapen na een opgieting (löyly)
Jaren geleden ontdekten de Finnen dat de temperatuur in een sauna stijgt wanneer er water op hete stenen wordt gegoten. De vochtige lucht die daaruit ontstaat wordt via het plafond door de hele cabine verspreid. Hierdoor stijgt de gevoelstemperatuur flink. De warme waterdeeltjes in de lucht slaan neer op de huid en bevorderen het zweten. Dit opgieten van water met oliën heet Löyly. De Löyly zorgt ervoor dat de spieren zich ontspannen, de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en de huid wordt gereinigd. Tevens helpt het je beter slapen.